Foto: Anders Andersson, Sverige
 Om boken
 Författarna
 Club300
 Recensioner
 Fotografier
 Kontakt


 Startsidan

 

Transparent utfyllnad Författarna till Sjöfågelguiden

Foto på Anders BlomdahlAnders Blomdahl
Bor i Ronneby, mitt i Blekinge, och har nära till många fina sträcklokaler. Arbetar som miljöinspektör på miljö- och hälsokontoret i Ronneby kommun. Har skådat fågel sedan mitten av 70-talet och fascinationen med sträckskådning har aldrig avtagit. Anders föredrar att skåda längs kusten och nära havet, särskilt med tanke på att hans favoritgrupper bland sjö- och havsfåglarna är labbar och måsfåglar.
   Under åren 1988-2001 var Anders rapportmottagare för Rrk i Blekinge, men har nu sadlat om till att vara sekreterare i Raritetskommittén. Förutom uppskattade fågelföredrag har han även lett studiecirklar och skrivit många artiklar för olika ornitologiska tidskrifter. Fågelintresset är givetvis en bidragande orsak till att Anders besökt en mängd olika platser i när och fjärran. Han leder sedan flera år tillbaka fågelresor för SOF:s AviFauna.
   Andra intressen, förutom skådning, är musik (drar ibland av ett solo på guran), sport (särskilt ishockey) och resor, mm...

Mer om Anders...

Född: 25 september 1963, Ronneby.
Socialt: Flickvän
Bor: I Ronneby, Blekinge.
Favoritlokal/-land: För många för att nämna, runt om i världen!
Utrustning: Zeiss-jagare, Zeiss-tub med zoom och Sony videokamera.
Nästa resmål under 2012: Alaska i juni.
Dricker: Pepsi

 

Foto på  Berra the RockerBertil "Berra" Breife
Uppvuxen i Göteborg, men bor sedan 1974 på Öland. Har skådat fågel (och musicerat) sedan tidigt 60-tal, se bild från den gamla goda tiden. Berra har som få privilegiet att bo och verka på sydöstra Öland. Kusten och Triberga läge når han på bara några minuter. "Ja, ibland räcker det med att stå på tomten och njuta av sjöfågelflockarna som passerar över huset", säger Berra med smått drömmande blick.
   Arbetar som försäljningschef på Naturbokhandeln, som ägs av SOF (Sveriges Ornitologiska Förening). Du har säkert fått hans professionella hjälp vid val av litteratur, optisk utrustning och andra artiklar. Han är författare till en mängd fågelartiklar och har tidigare varit ledamot i SOF:s Raritetskommitté. Är vidare medförfattare till de båda upplagorna av Sällsynta fåglar i Sverige och en av de två huvudförfattarna till den uppskattade Sjöfågelboken.
   När han inte kollar sträck vid Triberga läge (eller från trädgården hemmavid), så är det fotboll och musik som gäller. Rock on!

Mer om Berra...

Född: 8 augusti 1948, Västerås.
Socialt: Gift med Eva samt två utflugna döttrar i bagaget, fast nu med två fina katter som lyssnar till Zlatan och Guiness!
Bor: I Alby på sydöstra Öland med läckerr utsikt samt cykelavstånd till Triberga läge.
Favoritlokal/-land: Triberga läge och Stora Ören.
Utrustning: I dagsläget Leica 8x32 och Leica APO-Televid 77 32x.
Nästa resmål: Inget spikat i dagsläget.
Dricker: Jämtlandsöl och Irländsk Whiskey


 

Nicke på Mallis 2003Niklas Holmström
Bor i Torshälla och arbetar som säljare och företagsrådgivare på Nordea Bank. Började skåda fågel 1974 och hemmalokalen var Säbysjön norr om Stockholm. Blev såld på sträckskådning av sjö- och havsfågel 1978. Var i början av 80-talet veterligen den enda fågelskådande svartrockaren i landet, se bild från hans första år som "rockartist". Har firat 20-års-jubileum på Utlängan och ligger tvåa på "längan-toppen" med 246 arter (med LG i topp)!
   I och med bokarbetet har sjö- och havsfågelskådning bedrivits på platser som Slettnes (Nordnorge), Madeira, La Gomera, flera öar i Medelhavet, Senegal och USA:s ostkust. Har skrivit en mängd fältbestämningsartiklar och är en av de två huvudförfattarna till Sjöfågelboken, som kom ut 1993.
   Bokslukare med ett stort och brett musikintresse. Musiken väljs efter sinnesstämning och oftast blir det ur genren ambient. Men "mörk" och melankoliskt musik, som exempelvis Cure, Joy Division och Virgin Prunes, ligger fortfarande honom varmt om hjärtat. Lyssnar just nu mest på E.S.T, Morrissey, Big Black och My Bloody Valentine.

Mer om Niklas...

Född: 25 februari 1963, Stockholm.
Socialt: Singel med siameserna Dario och Gloria.
Bor: Torshälla i Eskilstuna kommun, stenkastet från tärnsträcket i Mälaren.
Favoritlokal/-land: Många, men isolerade öar i Atlanten lockar mest!
Utrustning: Leica 8x42 och Leica APO-Televid 77 32x och Olympus SP590UZ.
Nästa resmål under 2013: Senegal (fjärde resan) i oktober.
Dricker: Vatten och espresso.

 


Copyright © 2003-2013, Alla rättigheter förbehållna